Contactlenzen

De keuze voor bepaalde contactlenzen hangt vaak nauw samen met uw levensstijl. Ben je een actieve sporter? Zit je veel achter de computer? Gaat het om je kind dat graag lenzen wil? Iedereen is anders. Daarom nemen wij ruim de tijd om exact die lenzen te kiezen die bij jouw levensstijl passen.

Daglenzen
De naam zegt het al: van deze lenzen draag je iedere dag een nieuw paar. Daglenzen zijn zachte lenzen en daarom ideaal voor wie wil wennen aan contactlenzen en graag afwisselt met een bril. 

Nachtlenzen
Nachtlenzen zijn contactlenzen die ’s nachts gedragen worden en tijdens het slapen de vorm van het hoornvlies aanpassen, zodat overdag geen bril of lenzen meer nodig zijn. 

Maandlenzen
De meeste contactlensdragers hebben maandlenzen. Ook deze lenzen zijn zacht en verkrijgbaar in verschillende typen: multifocale maandlenzen, cilindrische maandlenzen en asferische maandlenzen. Dit soort lenzen zijn minder gevoelig voor stof en wind dan harde lenzen.

Harde lenzen
Deze lenzen worden speciaal voor je op maat gemaakt en bieden daardoor extra scherp zicht. Een harde lens is bovendien beter in staat om complexe oogafwijkingen te corrigeren dan zachte lenzen. Ze minder poreus dan zachte lenzen en dat maakt ze eenvoudiger te reinigen. Ze gaan langer mee en drijven – in tegenstelling tot zachte lenzen – op traanvocht. Daardoor liggen ze niet direct tegen het oog aan.

Ogen kunnen rond of juist wat ovaal zijn. Zo’n cilinderafwijking tussen het linker- en rechteroog wordt ook wel astigmatisme genoemd. Met vormvaste of zachte torische (ook wel cilindrische) lenzen kunnen we dit soort cilinderafwijkingen goed corrigeren.
Torische vormvaste lenzen verschillen van hun zachte tegenhanger. Zachte torische lenzen hebben een verdikking om de lens stabiel op het oog te plaatsen. Verdraait de zachte lens, dan wordt de scherpte minder. Torische vormvaste lenzen daarentegen hebben twee verschillende krommingen. Hierdoor stabiliseren ze direct op het oog en zijn ze minder afhankelijk van verdraaiing van de lens. Met torische vormvaste lenzen blijf je dus altijd scherp zien.
Uit de oogmeting van onze contactlensspecialist zal blijken of jouw ogen torische lenzen nodig hebben.

Je gebruikt lenzenvloeistof om uw lenzen schoon te houden en de lenzen op een hygiënische manier te bewaren. Voor harde lenzen gebruik je andere vloeistof dan voor zachte lenzen. Er zijn alles-in-één vloeistoffen en meerfasen vloeistoffen. Belangrijk is dat ze allemaal bacteriedodende stoffen bevatten om ooginfecties te voorkomen. Overleg altijd even met je contactlensspecialist welke vloeistof het geschiktst is voor uw contactlenzen.

Heb je een aanvullende verzekering? Dan kan je veelal een deel van de kosten voor brillen declareren bij je zorgverzekeraar. In de winkel kan je vergoeding direct aan de kassa worden verrekend.

Heb je geen aanvullende brillenverzekering gekozen, dan kies je ervoor om je bril of contactlenzen zelf te vergoeden. 

Let bij het afsluiten van een zorgverzekering altijd even op de geldende voorwaarden. Soms heb je als verzekerde namelijk alleen recht op een vergoeding bij een bepaalde dioptrie.

Vraag de exacte dekking altijd na bij je zorgverzekeraar of kom even langs in onze winkel. Wij kijken dan graag voor je na of je recht hebt op een vergoeding voor brillen en contactlenzen.

Blijf op de hoogte

Onze aanbiedingen als eerste in je e-mail ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De haan Optiek.

Onze openingstijden

Onze openingstijden

Dinsdag: 10.00 – 18.00
Vrijdag: 10.00 – 18.00
Woensdag: 10.00 – 18.00
Zaterdag: 10.00 – 16.00
Donderdag: 10.00 – 18.00
Zondag en maandag gesloten